Vastuullisuus

LeVon vastuullisuusohjelma

Meillä Lempäälän Voimisteluseurassa valmennus pohjautuu pedagogisen ammattilaisuuden perustalle. Valmentajistamme suuri osa toimii kasvatus- tai opetusalan ammattilaisina. Työnantajana vastuullisuutemme näkyy mm. siinä, että tarkistamme kaikilta täysi-ikäisiltä tuntiohjaajiltamme rikosrekisteriotteet alaikäisten kanssa työskentelyä varten. Työsopimuksemme sitouttavat työntekijät noudattamaan seuran eettisiä ohjeita. Olemme työnantajana tasapuolinen ja oikeudenmukainen. Panostamme työntekijöiden jatkuvaan osaamisen kehittämiseen ja kouluttautumiseen. Uudet työntekijät perehdytetään aina lasten kanssa työskentelyyn ja ohjaamiseen. Järjestämme vuosittain myös seuran sisäisiä koulutuksia.

Seurassamme lapset ja nuoret voivat oman mielenkiinnon mukaan suuntautua joko harraste- tai kilpatoimintaan. Jokaisella on valittavana viikottaisten harjoituskertojen määrä ja ryhmissä on mahdollista edetä oman motivaation mukaan. Huoltajien liittäessä lapsensa seuran toimintaan mukaan heille annetaan ohjeistusta ja perehdytystä lajiin Voimistelijan käsikirjassa. Siellä kerrotaan seuran toiminnan pääkohdat ja yhteystiedot mahdollisia jatkokysymyksiä varten. Seura järjestää vähintään kerran vuodessa koko seuran ja ryhmäkohtaisia vanhempaininfoja, joissa on mahdollista keskustella seurajohdon kanssa tai kysellä valmennukseen liittyvistä asioista. Seura viestii jäsenilleen myös whatsapp-ryhmissä, somessa, sähköpostitse, paikallislehdessä jne. Noudatamme avointa ja rakentavaa viestintää läpi yhdistystoiminnan ja harraste- sekä kilparyhmien sisällä. 

Seuramme hallitus pohtii säännöllisesti seuran perusarvoja sekä huomioi vastuullisuuteen liittyvät teemat asioiden käsittelyssä ja päätöksenteossa. Taloudenpitomme on avointa, laadukasta ja kaikkien säännösten mukaista. Olemme laatineet yhdessä työterveyshuollon kanssa terveysturvallisuussuunnitelman, joka tarkastetaan vuosittain. Seuramme toimii tällä hetkellä pääosin Lempäälän kunnan omistamissa tiloissa. Harjoitteluolosuhteita seurataan ja tarpeelliset muutokset huomioidaan myös työsuojelun toimintaohjelmassa. 

Lempäälän Voimisteluseuralle on tärkeää jokaisen yksilön arvostaminen ja tasapuolinen kohtelu. Seurassamme on nollatoleranssi epäasialliselle käytökselle ja pyrimme toiminnallamme ennaltaehkäisemään epäasiallista käytöstä oman seuramme sisällä ja ulkopuolisessa viestinnässämme. Seuran valmentajat ovat sitoutuneet noudattamaan seuran valmennuslinjaa, joka takaa turvallisen, innostavan ja laadukkaan valmennuksen kaikille ryhmille. Voimistelijat huomioidaan yksilöinä ja valmentajat kunnioittavat heidän henkilökohtaisia tavoitteitaan.

Jos kuitenkin koet epäasiallista kohtelua, käytöstä tai syrjintää, ota yhteys joko päävalmentajaamme mpirskanen (at) hotmail.com tai seuran puheenjohtajaan aphutt (at) gmail.com. Seuran hallitus löytyy osoitteesta lempaalanvoimisteluseura (at) gmail.com 

Seuramme päävalmentaja huolehtii, että seuran valmennuslinja päivitetään vuosittain tarpeen mukaan ja se noudattaa lasten laadukkaan voimistelun periaatteita. Harjoitusmäärät ja -sisältö mukailevat Suomen Voimisteluliiton työstämää Voimistelijan urapolkua. Arvostamme toisia valmentajia, lapsia ja heidän huoltajiaan kokonaisvaltaisesti emmekä pelkkien urheilusuoritusten perusteella. Hyväksymme epäonnistumiset ja haluamme rakentaa kaikille urheilijoillemme terveen minäkuvan. Turvalliseen toimintaan kuuluvat myös salisäännöt ja kehorauhan kunnioittaminen. Päihteet ja väkivalta ovat ehdottomasti kiellettyjä toiminnassamme. 

Seuramme kouluttamat tuomarit ovat suorittaneet Vastuullisesti tuomarina -koulutuksen. Leireille ja kilpailuihin osallistuvat ryhmät sitoutuvat yhteisiin Voimisteluliiton leirejä ja kilpailuja koskeviin pelisääntöihin. Kilpailuissa ja leireillä toimitaan hyvien tapojen mukaisesti, kunnioitetaan toisia, kannustetaan kaikkia ja toimitaan esimerkillisesti meidän kaikkien yhteisessä voimisteluyhteisössä. 

Seuramme toiminnassa noudatetaan Suomen antidopingsäännöstöä ja jäsenemme ovat velvoitettuja noudattamaan tätä säännöstä. Edustusurheilijoiden ja heidän huoltajiensa kanssa käydään läpi antidopingasioita. Urheilijat sitoutetaan noudattamaan antidopingsääntöjä kertomalla mahdollisista seuraamuksista ja terveydellisistä vaikutuksista. Korostamme puhtaan urheilun merkitystä kaikille jäsenillemme kaikessa viestinnässämme. Edellytämme 15 vuotta täyttäneitä huippu-urheilijoitamme suorittamaan SUEKin Puhtaasti paras -koulutuksen.

Suosimme kilpatoiminnassamme lähialueiden kilpailutapahtumiin osallistumista. Suosittelemme kaikille ryhmille kimppakyytejä ja mahdollisuuksien mukaan käytämme kilpailu- ja leirimatkoilla julkisia kulkuneuvoja yhteiskuljetusten ohessa. Kannustamme voimistelijoita ja valmentajia treenivarusteiden ja -vaatteiden sekä kilpailupukujen kierrättämiseen ja järjestämme säännöllisesti jumppiskirppiksiä tapahtumiemme aikana. Myös huoltajien whatsapp-ryhmässä on mahdollista kierrättää harjoitusvaatteita ja -varusteita. Kannustamme voimistelijoita ja valmentajia ja muita toimijoita kulkemaan jalan tai pyörällä harjoituksiin sekä mahdollisuuksien mukaan suosimaan julkista liikennettä. Minimoimme paperin- ja energiankuluttamisen seuran viestinnässä ja toiminnassa. 

Mikäli seurassamme esiintyy minkäänlaista häirintää tai ongelmatilanteita, puututaan niihin nopeasti ja avoimesti. Ongelmatilanteet ratkaistaan yhdessä asianosaisten kanssa. 

Seurassamme käytetään seuraavia puuttumisen polkuja:

1) Harrastajan epäsopiva käytös pyritään ensisijaisesti ratkaisemaan välittömästi ryhmän valmentajan ja asianosaisten kesken harjoituksissa. Valmentaja arvioi tilannekohtaisesti, ilmoitetaanko keskustelusta / asiasta huoltajille. Mikäli ongelma / tilanne jatkuu, otetaan keskusteluun mukaan myös päävalmentaja sekä asianosaisten huoltajat, joiden kanssa pyritään sopimaan asia hyvässä ja avoimessa yhteistyöhengessä. Mikäli tämäkään ei auta, mietitään toimenpiteinä harjoitustaukoa, sovittelijan käyttöä, harjoitusryhmän vaihtoa sekä viimeisenä vaihtoehtona harrastajan erottamista seurasta. 

2) Seuran työntekijän epäsopivasta käytöksestä voi ilmoittaa matalalla kynnyksellä seuran päävalmentajalle tai puheenjohtajalle. Työntekijän lähiesihenkilö keskustelee työntekijän kanssa asiasta / ongelmasta ja sopii tarvittavat jatkotoimenpiteet. Ilmoituksia käsiteltäessä huomioidaan luottamuksellisuus. Tarvittaessa harkitaan myös työsuojeluun, Voimisteluliittoon tai poliisille ilmoittamista. Mikäli ongelma ei ratkea, on viimeisenä vaihtoehtona työsuhteen purkaminen ja / tai erottaminen seurasta.

Puuttumisen polku on seuran ensisijainen työkalu haastaviin tilanteisiin. Lähtökohtaisesti tavoittelemme toimintaa, joka on laadukasta ja oikeudenmukaista, jolloin puuttumisen tilanteita ei esiinny. 

LEMPÄÄLÄN VOIMISTELUSEURA